JellyPages.com

Wednesday, September 18, 2013

Entry agak basi ?

    Assalamualaikum wbt.. Hye uolls. Almost two months aku tak hupdate apa-apa. Busy sangat. Ramadhan and Syawal berlalu macam tu jek. Tak feel langsung disebabkan kesibukan yang sangat ekstrem. Sepanjang Ramadhan kali ne, aku banyak habiskan masa dengan tempahan biskut raya. Its awesome sebab dapat siapkan semua tempahan based on schedule. Yipiyipiyayyay.. Alhamdulillah, suma customer berpuas hati dengan hasilnya & berminat untuk membuat tempahan lagi. But, sorry dear, theres no more. Raya haji 2013 ne jek takda sapa nak buat. Raya tahun depan lagilah kann.. Paham-paham jelah.

    Raya tahun ne adalah the best raya ever sebab aku & family memang beraya sakan. The whole family join aku beraya ke ruma kawan-kawan, mana tak terkejut parents kawan-kawan aku, geng-geng aku terdiri daripada pelbagai lapisan umur. ahaksss.. Okayla, aku tanak taip panjang-panjang, just nak fill up raya picture yang ada. Sebelum tu, walaupun koleksi duwit raya tahun ne tak sebanyak tahun lepas, at least aku masih dapat walaupun dah mencecah 23 tahun. haha. Puas hati beta. It was a great record right.. Thanks to all family..hikhikhik.. So..






My mom & the youngest sister







the handsome boys



my mom & her sibling


we, us..








we're the guest bro..


at my lil brother place



we're happy family



me babe & fan



















beraya d kebun..



sanay wala nang wakas versi kebun



we're osem..yeah






Tuesday, July 30, 2013

Raya Fever..

     Assalamualaikum..w.b.t. Hai korang. Sedar tak sedar, masuk ari ne, ada 9 ari jek lagi sebelum raya. If raya confirm jatuh pada 8 haribulan Ogos lah. Omjay.. Seyes aku xperasan langsung. Actually aku dengan adek aku jual biskut raya, amik tempahan dari sapa-sapa, then buat. Thats why aku sangat busy sepanjang Ramadhan ne. Malamnya plak if ada kesempatan, aku akan g terawih dengan genk2 aku secara bergilir. Maybe malam ne kat tempat aku, esok kat tempat kawan aku, then lusa plak kat tempat kawan yg sorang lagi. Depends la berapa ramai and kadang-kadang tak banyak tempat pown sebab antara kitaorang ada gak sorang dua stay kat area yg sama. Idea ne memang best. Happening sangat-sangat.


     Mula-mula, aku jual biskut raya atas sebab suka-suka. Cikgu yg cadangkan. Beberapa hari before Ramadhan aku dan adik aku dah sibuk buat sampel biskut yang nak dijual. Pastu, kitaorang pown pegilah antar kat sekolah menengah kitaorang dulu. Tak ketinggalan, aku hantar jugak sampel tu kat pejabat tempat aku practical baru-baru ne. Manataw ada yg nak beli kan. haha. Lawak gak aku rasa and sometimes terfikir apa kejadahnya aku buat ne, kalau takda orang nak order buat malu jek weyh. Tanpa disangka-sangka..


     After two days macam tu, cikgu kat sekolah contact semula, suh datang tuk tengok order and unbelieveable... Theres a lot of tempahan. Almost 4000 pieces. Omaigad..sebab itu baru first phase, ada ramai lagi nak order. Aku dah telan liur sebab tak sure boleh siapkan atau tak. Kat office pown boleh tahan dapat sambutan. So aku decide tutup order and xamik repeat order secepat mungkin. Its frightening sebab this is the first time aku & adek aku buat bisnes macam ne. Customer yg order kata suma jenis biskut yg kami offer sedap. Okay, thanx to my mom & all of my aunts. Suma tu resipi diorang. Kitaorang just praktikkan. Disebabkan kesedapan resipi tuh la kitaorang dapat banyak order.


     Tak lama lepas kita start posa arituh, aku dengan adek aku dah start uli tepung. Campak suma bahan & buat segala jenis kuih yg perlu. Siap buat schedule lagi ari ne kena siapkan biskut apa, esok lak biskut apa.. Penat weyh. Bila bahan da abes atau tak cukup, kitaorang jugak yg kena rajinkan diri g beli. Walaupun penat, still have a lot of fun. Puas hati gilos sebab aku dapat siapkan tempahan orang dimana hasilnya adalah memuaskan. Awal pagi semalam kitaorang dah g antar memana order yg dah siap. And again, unbelieveable, theres more 500 pieces order tambahan. Aku nak sangat terima suma tuh tapi tak boleh. Im running out of time. 


     Aku terpaksa reject lebih separuh. Tak sanggup derr. Ruma aku tak kemas sangat lagi, suma baju raya yg aku beli aku tak basuh lagi. Kalau aku amik suma tempahan tu, bila nak kemas ruma and so on ? Takda masa. Esok plak aku kena lari jap g post office sebab nak g pos order orang tuk produk seaweed aku. Seriously memang takda masa. Nak jahit manik kat baju sendiri pown aku dah takda masa. Means baju raya aku kali ne memang kurang cantiklah. huhu. Tak sempat nak hias. Tapi, nasib baik jugak sebab aku dah shopping. Kira selamat dah. 

  
     Tahun ne aku ada lima pasang baju kurung raya yg aku tak sure aku nak pakai g mana, kasut raya ada dua pasang, beg baru cuma satu and phone baru kot. Maybe. If aku rasa nekad nak beli. Tshirt and seluar pown dah ada, tinggal beraya jek lagi. Be positif Myn, even ko rasa ko dah terlebih belanja it is still okay sebab tahun ne family sebelah mak ko suma balek Tawau, Insya Allah, confirm korang beraya sakan tahun ne. I've spent so much via Zalora.Com and I've got two RM400 shopping voucher from Zalora. Am I a shopaholic ? Tak kan.. Coincidence actually, lebih kepada rezeki... Kebetulan banyak barang nak beli. haha





Lepas raya nanti barulah aku fikir nak beli apa dengan voucher ne..


      If diberi pilihan, aku lebih suka duk ruma sambil nonton tv. Bila aku dah keluar g shopping complex, mesti laen jadinya. And bila aku online plak, klik page Zalora.Com adalah satu kewajipan. Malam semalam, kekonon nak teman mak aku g beli tudung and bag. Mak aku nak jugak masuk galeri bag kat situ then aku pown dah konpius mana satu bag yg aku nak beli sedangkan aku tak sepatutnya shopping, turn aku dah settle. Yang teruknya I'm fall in love with three bags on the spot! OMG. Kalaulah beg tu rm5 satu xpa gak, aku angkat suma sekali, tapi..satu rm250 after 50% discount, dua lagi rm200 after 20% discount. What the fish Myn... Thank God iman aku masih kuat, aku ingat bag Vincci kat umah yg aku baru beli minggu lepas. Aku letak tiga-tiga tu balek.





This is Alain Delon brand. Tiga kali setahun jek ada diskaun sampai 50% ! Arrgghh !! Its mustard yellow okay, and I havent got this color yet !





Konpius kekononnya. Tinggal mimpi jek..



     I hope all of girls out there think wisely before you buy something. Kena fikir dulu patut atau tak, dengar ada diskaun yep, maybe lebih murah dari harga asal tapi sebenarnya takdalah murah sangat , still hundred bucks kan. Be cafefull babes. Dont waste your money for something which is going to be outdated soon okay. ^^

#pesanan kepada diri sendiri. 


Monday, July 29, 2013

Shopping Is a Bad Disease..Urrgghh

Assalamualaikum.. Hai korang. Its been a while aku xupdate belog. Aku takda masa sangat nak update sebab busy dengan kerja-kerja yang banyak, klu nak online pown kena guna phone sebab memang takda masa nak hadap pc. Sebelum terlupa & terlambat sangat, aku nak wish Happy Fasting Month to every Muslim out there. Hope this time, it will full with Barakah. Aaminn.


     Actually aku update kali ne sebab nak luah dengan sapa-sapa tapi tak dapat. Huhu. Aku risau if aku bagitaw kat kawan-kawan rapat aku, kompom diorang marah. Kalau mak aku tau, lagilah aku kena. Sebab..ehm..ehm..for these whole week only, I’ve spent several hundreds for shoes and bags. Belum masuk lagi dari yang bulan-bulan lepas. My week was three days. Ari laen tak kira sebab I stayed at home. What should I do. Penyakit lama makin menjadi-jadi.


     Aku ingatkan aku dah pulih sepenuhnya tapi tak lagi sebenarnya. Lagi-lagi bila Zalora.Com dah ada. Memang teruk. Its all about shopping. Online  shopping, window shopping, door shopping, outdoor shopping, indoor shopping and what else.. Semua aku buat. Mana-mana store yang aku pegi area Tawau ne, xlengkap if aku xtinggalkan number phone then said to them ‘do contact me if you have a big sale’.


      Tak kiralah ada sale atau tak, aku tetap beli jugak senanya. I think maybe I should meet a doctor, or a councellor, make an appointment then they can start to give me a treatment or therapy to treat this big..big problem. I cant stop..I just cant stop. Last year was the perfect year ever. My big prob vanished like it never existed then now its coming back. What should I do. It is not about festive season, its about me. Aku takkan tenang selagi tak beli apa-apa barang dalam sehari dua. Macamana tu. Huhu. Its terrible you know!


     Im not a fashion victim, but I just a shop die hard fan. You were walking around at somewhere till you see a very big banner which is contained font that have a SALE word on it. Its really exciting padahal sale tu takdalah murah sangat. Then after that, you’re going home, check your email then you’ve found Zalora.Com send you a very interesting info which is told you if you shop for this whole week, you’ll get free shipping. Omaigad.. Thats what you want to read right.. Thats why people who just like me cant stop. Its not our fault, but the environment is. They make us start to wasting our time and money. Kan..haha. Kidding. Memang salah sendiri pown..


     Okay, semalam adik ipar aku datang umah and told me yang dea nak pegi amik tudung. Aku pun berminat nak tau dea order dari sapa and nak amik kat mana. Then she told me about some place then I decide to go there with her. Ari ne aku pegi. With my mom, my younger sister also. Kami pergi berempat. I just buy blouse and baju kurung last week (include purse coz it have a discount), then tiba-tiba aku beli baju lagi ari ne. Sampai ruma masa nak fitting baju baru aku sedar yang aku da banyak belanja. I count them all then I’ve got an impossible total. I cant believe it, what happened to me act. Am I stress or what. Its depressing.



     Tapi aku tak menyesal sedikit pown. Just heran dengan diri sendiri. So, I decide to join a theraphy class or whatever after this eid. I must solve my problem becoz im a big girl now. No matter what, I should be a perfect lady. Not a terrible lady. haha




Salah satu store yg selalu aku pegi




We're same.. VINCCI addicted..


Saturday, June 29, 2013

The Hard Things For Me..

     Assalamualaikum w.b.t korang. Today is one of special day in my life coz i'm succeed in job interview. Which is mean i got it. Yeah!! The powerpuff girl. hehehe. Takdalah. Aku rasa better aku explain start from the beginning. Well, senanya semalam & hari ne aku join satu program under tempat aku practical before ne. Aku xlayak pown join program tu, tapi atas kuasa veto bos aku, maka aku pown join la. It was aAzam Kerja program. 

     Theres a few employer which is come to make an interview based on their vacancy offer. So, aku apalagi, sibuklah nak try jugak kan. We stayed at Shervinton Hotel Tawau, d mana program was held ( we = include geng2 tegar aku kat office d mana aku satu-satunya practical student ). Sebelum aku creta dengan lebih lanjut lagi, aku nak komen sikit dulu pasal hotel ne. hehe. It was a nice place to stay coz you'll feel comfortable plus it has a completed services, from A to Z. And aku ada amik beberapa pic masa kat hotel. 





This is the room. We've got room wif two single bed.





You can check either theres a traffic jam or not. hehe




View from the restaurant.



     Korang kena g sendiri then baru u can judge okay. Shervinton ne 3 star hotel jak so xdalah perfect sangat, but at least it can make u satisfy, somehow. I stayed at 5th floor. And mereka-mereka inilah yang bersama-sama saya join program. Diorang jadi urusetia, guwa jadik peserta.




Kak ija, me, kak yus, kak er & yana.



     Tujuan program ne diadakan adalah tuk membantu sebahagian dari masyarat yg takda peluang tuk dapatkan kerja yg baik tuk sara hidup diorang (maka ayat skema). Theres fiftheen different company which is come and do offer a vacancy. Aku excited gak pada mulanya bila tau ada banyak kekosongan. Memandangkan aku da abes practical, apa salahnya if aku cuba. Dengan semangat kental, aku sit for an interview under one of syarikat perhotelan terbesar d Sabah. The risk that i have to bear is, i dont have any work experience. This is heavy okay. I just have my certificates with me & to be honest, i'm less confident. Totally fresh graduate. huhu. But the best thing ever happen is, i pass the first stage. Now waiting for the next call. hehe. Wish me luck okay.


     Then, pastu aku pown g lah jumpa fasi aku tuk btaw yg aku dah try sekali, aku rasa cukuplah, if try bebanyak pastu dapat, apa aku nak buat kang nyusahkan orang lak ( makaii..yakinnya ble dapat banyak .haha ). Maka abg Razif suh jugak aku pegi try yg laen. Tak cukup katanya if satu jek. Aku pegilah pilih lagi satu. Aku tertarik sikit dengan satu kolej perubatan. Aku serah resume then start membebel sorang-sorang. Bila habis jek aku cakap, dea minta aku bagi expected income, so aku pown letak RM1000++, tunjuk baek lerww kekononnya. Orang tu pown trus cakap kat aku yg aku diterima, suh lapor diri next week kat Kota Kinabalu. Terkejut beruk aku jadinya. 


      First time aku dapat keja weyh. Terharunya lahai....sobss.. Tak sangka ada orang nak hire aku. hikhik. Happy gilos derr.. Before ne aku memang da banyak kali g interview tapi itu just tuk program internship, bukan tuk keja betul-betul. Im so excited. Tapi.. Masalah yang timbul.. d Kota Kinabalu. Aku rasa if aku nak keja jejauh, better aku balek semenanjung terus. Kat sana takda masalah transport. Ada banyak transport awam. KTM aku, LRT aku, Monorel aku..yang bakal-bakal wujud, MRT aku. If kat KK, aku kena bawak keta aku g sana. Mana nak cari umah lagi, aku tak berapa besa dengan jalan kat sana. Ada jek family, tapi xnakla aku buat semak kat umah diorang. 


     Seyes bingung aku jadinya. So aku nak fikir masak-masak dulu, aku da janji nak bagi confirmation selewat-lewatnya ari Isnin ne. Gaji yang ditawarkan memang lumayan walaupun aku just perlu jadi Kaunselor Pendidikan sambil2 jadi pensyarah part time bagi subjek-subjek yang aku boleh bawa. Masalahnya sekarang ne, memang gigih aku nak drive dari Tawau g sana sensorang, 8 jam duk atas jalan raya. Adess. If g dengan flight, maka sampai sana takda transportla aku jadinya. Dahla guwa xbesa dengan KK. huhu. This is so hard. Dont know what to do. Pray for me please.. 

     



Friday, June 21, 2013

Produk Terlaris Pure Marine Collagen.

    Assalamualaikum w.b.t... Hai korang. Entry kali ne aku nak creta pasal produk terbaru diperbuat dari Pure Marine Collagen. Sebelum ne aku ada update salah satu kaedah yg boleh diguna pakai tuk membolehkan orang macam aku telan rumpai laut tuk bagi mendapatkan khasiatnya melalui dalaman. So, kali ne kaedah tuk diguna pakai d bahagian luaran plak. 


   Dalam masa seminggu dua ne ramai kenkawan tanya aku apsal muka aku da makin flawless, adakah disebabkan aku balek umah ke tempat asal (cuaca yg elok kat sini mempengaruhi keadaan kulit aku) bagai sirih pulang ke gagang atau adakah sebab aku ada secret method yang boleh buat muka aku flawless yang teramat. Kawan-kawan facebook asyik kata aku edit pic via lightroom bagai supaya nampak cantik & sebagainya. No..no..no.. Aku tak edit gambar sampai tahap macam tu sekali bro, aku just buang noise yg agak mengganggu, tu pown guna PHOTOSCAPE..PHOTOSCAPE okay..yang paling cikai, apalah sangat PHOTOSCAPE boley buat..


    Actually, almost sebulan dah aku guna satu set krim seaweed. Adek aku yg cadang supaya aku cuba, sebab dea dah cuba dulu. Before ne kulit adik aku sensitif sangat & senang jek nak timbul jerawat. Tapi sekarang tak lagi sebab dea dah guna krim seaweed tu (dah lebih dari tiga bulan). Aku tak sangka perubahannya sampai ke tahap begitu sekali. Baru-baru ne, produk losyen pown dah dikuarkan. So sesapa berminat nak mencerahkan diri bolehlah pm aku via fb ( Amyna Hasan) atau twitter (amynahasan). 






Losyen (RM15) + satu set krim seaweed (RM45)




The latest me. ^^




My younger sister.




     Antara fungsi satu set krim Pure Marine Collagen ialah menghilangkan jerawat, parut jerawat, eyebag, calar, mana-mana parut yang ada pada bahagian muka & the most important thing is, make your face smooth & flawless. Senanya aku tak berniat pun nak jual benda ne, tapi memandangkan this is something fun, suma pempuan suka, apa salahnya if aku share kan. hikhik. So pasne, xyah susah payah edit gambar tuk nampak cantik, flawless is nothing with this product. :p 

Wednesday, June 19, 2013

Jimba - jimba..

     Assalamualaikum w.b.t... Hai korang. Secara tak rasminya, guwa da abes practical. But still rajinkan diri datang office. haha. Kidding. Jangan harap aku nak datang if pektikel da abes. Tinggal seminggu jek lagi, sikit jek lagi. Pastu aku dah bebas. Ehm..ehm.. Mentang-mentanglah da dekat nak abes, aku makin nakal gak. Tak sampai dua jam kat office awal-awal pagi, aku dah kuar g jenjalan. Atas alasan nak g breakfast la, ada urusanlah, ada hal laa, nak jumpa member laa, padahal orang tak tanya pown aku nak g mana. 


    Semalam adalah hari yg agak fun walaupun tanpa dirancang. Aku, kak Yus, yana & kak Ija g merayau sekitar office & we found something cute. Accessory phone. Takdalah happening sangat, besa jek pown. Tapi memandangkan this is one of our last moment before im totally out from there, so kira happening sakla.. Maka aku pown decide beli benda alah tu bagi sorang satu. Padahal sebenarnya, pasne ble jek klu aku nak g office jumpa diorang. haha



    

comel kan. haha. perasan




mine is the yellow one..




tiga daripada lima geng tegar aku kat office



      Sepanjang aku practical, takda apa yang tak best berlaku. Alhamdulillah aku ngam dengan suma orang & boleh jadi practical student yg berguna walaupun aku takda pengalaman kerja. Berat hati aku nak tinggalkan office ne sebab diorang da jadi sebahagian dari life aku kat sini. Especially my beloved boss merangkap sv company tuk aku. 
      
      We're really close sampai tahap dea boleh serah kunci dokumen sulit kat aku sedangkan aku ne outsider. Plus dea slalu bawak aku g buat aktiviti penguatkuasaan, g pameran kerjaya kot-kot aku boleh dapat kerja pas da abes practical. So kind. hehe. Padahal aku tak amik kisah pon tuk suma tu. Kekonon mau pikir pas practical da settle. 

      Beside him, aku rapat gak dengan beberapa orang yang laen macam Kak Dian & Kak Nana. Diorang selalu suh aku bawak keta diorang g basuh, beli makanan or g beli barang. And kadang-kadang,if ada masa lapang sikit, kitaorang akan kuar g jenjalan lepak and merayau-rayau. Aku sayang gilos kat diorang walaupun diorang selalu suh aku buat keja diorang. haha


      Pak cik Ghani pown macam tu gak, selalu suh aku bawak keta dea g jenjalan or beli makanan. Aku jek yg tak berani sebab keta pacik besaq sangat. Kang aku langgar keta laen or tembok, abeslah aku. Selain tu, pacik selalu gak belikan aku makanan tuk buat breakfast. So sweet. Aku ne pemalas tahap dewa, tak selalu aku drive sendiri g office, aku lagi suka kalau bapak aku yg hantar & amik. Tak yah aku fikir mana nak parking, mana nak lalu if traffic jam sana-sini. Kalau nak kuar tengahari tuk g cari makanan lak, aku ble guna keta diorang, da ada lot parking khas. Xyah banyak fikir.


      Dengan Ncik Kam & abg Razif pown aku rapat gak. Diorang asal semenanjung tapi keja kat sini. Masa member aku sorang lagi practical student masih ada, kitaorang selalu kuar berempat makan sesama. Skang ne kuar gak, tapi jarang skitla sebab aku jek sorang pempuan. Diorang berdua ne gakla selalu kongsi makanan ngan aku coz aku selalu bawa kek, buah mangga, roti, aiskrim & so on. Aku selesa kawan ngan diorang sebab diorang baek & memang nak berkawan betul-betul. Ncik Kam pown ska bagi aku duwit suru g basuh keta dea kat mana2 car wash + beli apa2 yg aku nak. 


      Lupa lak, sorang lagi, bos pempuan aku. hehe. Ne pown baek gak, selalu sangat belanja aku. Yang bestnya g memana memang berdua, tak pernah lagi suh aku bawak keta dea. Dea yg drive. Office dea jadi bilik tidur aku. Takda orang berani nak kacau if aku tidur kat situ. Tidur is my kewajipan bila berada d mana-mana tempat selain ruma & bilik tidur aku sendiri. Ntahla dari zaman skola lagi, aku asyik mengantuk bila bosan dan sebagainya. Okay, fine. Actually aku nak taip final report, tapi aku g taip new entry lak. haha. Jap..jap, satu perenggan jak lagi.
      

      So, before aku abeskan practical secara rasmi, aku g beli Zip Cadbury bebanyak & bagi suma orang kat office. Sebab diorang suma sweet macam cekelat. hehe. Thanks for everything. Almost everyday ada orang belanja aku, laen lagi yg belikan makanan xkira pagi or petang, segan aku jadiknya. Really appreciate it.






cekelat..nyumnyum..



     


     


Saturday, June 15, 2013

When We Are Together.. Ecehh..

     Assalamualaikum..w.b.t.. Hye korang. hehe. Since semalam sampailah hari ne, cuaca d bumi Tawau tercinta okay sak. Walaupun semalam hujan lebat, bagiku cuaca memang baek punya sebab aku boleh tidur sepuas-puasnya dengan nyenyak. hehe. Actually, aku penat sangat sebab dua tiga hari ne busy memanjang. Aku pon senanya tak pasti apa yg aku busykan, tapi pokoknya guwa memang busy laa. hahaha. Maklumlah, adek guwa da balek umah, so i've got new official driver. Yeah!


     Starting from pagi sampailah Maghrib aku kuar dengan mak & adek aku. Memang betul-betul takda kerja. Kekononnya Sabtu ne nak duk umah jek sebab da penat seminggu lima hari g ofis. Hari ne mood aku tak berapa baik. Aku asyik fikir sal Mornmorn, arnab aku lg sekor yg selamat dari serangan anjing arituh. Badan dea panas, pastu mogok taknak makan. Aku tak tau napa. Mybe dea rindu kat Normnorm tak. Bila aku datang g tengok dea, dea pandang aku dari jauh, tak datang langsung macam biasa. Sedeh siot. 



     


Mornmorn yg tengah bersedih.



    So, esok hari, aku decide nak g cari arnab laen tuk Mornmorn. Kesian dea, tak sanggup dah aku tengok dea sedih engat Normnorm tiap hari. Paling sadis aku rasa, bila dea tolak mangkuk makanan dekat dengan pintu sangkar lepas adek aku letak dekat tempat dea bersantai. Gaya macam merajuk tapi ntahla.. Xpa Morn..sok aku carikan ko membe baru ep. Blela ko bermain-main mcm sebelum ne.


    Haa..baru aku engat balek peristiwa pelik yg berlaku awal pagi semalam. hehe. Aku rasa memang terbaiklah. Masa tu aku otw nak g breakfast dengan kawan-kawan aku before masuk office, sampai jek d satu jalan, ada lak aku tengok orang tolak bas. Yang paling dahsyat, budak-budak lak tu yg g tolak. Aku rasa bas tu dah rosak. Memang lawak gilos. Naseb baek aku sempat snap pic, dapatlah korang tengok kan. haha.





Human VS Bus. The winner is human. Yeah !



     Okay, sambung balek kejadian ari ne. Benda paling best berlaku ari ne is bila aku sampai ruma jek, ada laici segar dari China dalam peti ais. OMG.. Ne yg buat aku sayang gilos kat bapak aku. Maybe dea da penat+bosan bebel sebab aku asyik makan laici dalam tin yg tak berapa nak sihat, so dea bawakkan tuk aku laici yg d bawa dari China trus. Yeay!! Happynya guwe.. Coz i really love laici. Aku jek sorang yg makan buah tu kat umah. Kebetulan adek aku ada beli aiskrim semalam, so aku pown bantai jelah, campur trus maka dengan itu jadilah icecream laici..yeeeeeeeeeeee...... hehehehe. Segala mood yg tak brapa okay tuh hilang sekelip mata. Puas hati aku..







Laici ne dah ranum walaupon kulit dea xbrapa nak merah.




Aiskrim + Laici




Segar dari ladang. haha




Taraa!! Laici berendam dalam aiskrim cair da siap. 
Nyummm...




     

Wednesday, June 12, 2013

Makanan. . . Makanan. . .

      Assalamualaikum w.b.t... Hai korang. Minggu ne macam rajin lak aku update belog kan. haha. Well, senanya ari ne aku puasa, dah dua ari. And sekarang aku tengah online fB sambil hadap gamba makanan. Masa macam ne memang terbaek kalau aku hadap gamba makanan yg sedap-sedap. Perut makin galak berkeroncong, padahal aku bangun sahur before subuh tadi. Dasar perut kuat makan. 


    Dah alang-alang aku nak ceta sal makanan, aku nak bagitau sal satu blog ne. Aku jumpa dah lama dulu & tak sangka ownernya orang Tawau. Satu kampung dengan aku der. So aku decide nak cari rumah dea ujung minggu ne. Bolehla aku g buat tempahan. Haha. Malas derr nak buat sendiri. Aku nak suh adek iparku kang mak aku bebel sebab nyusahkan orang. Better aku g beli, so mak aku mampu diam jek nanti. Aku ne agak pemalas okay, kalau boleh suma benda aku nak siap terus. Kalau rajin aku datang, means adalah tu ribut taufan yg datang tanpa d undang. Hehehe. Kidding.


     Sebelum aku terlebih taip, meh cni aku tayang skit pic makanan yg aku selalu hadap dalam belog yg aku ceta tu. Kak Rahel, pinjam jap pic hasil 'karya' akak ep. Nak paste kat belog saya. hehehe... 






Ne icecream cake..




Melty Hershey's




Vanilla Icecream




Snowcheesecake + Londonalmond + Pineappletart




Chocolate Flavour Melty Hersheys



     To be honest, aku sangatlah tergoda dengan suma dessert yang ada ne. Kalau korang nak tengok, ada banyak lagi gamba laen. Sila klik link ne tuk meninguk.. Nyummy..Nyummy.. kahkahkahkah... Semoga anda-anda yg try klik rasa apa yg guwa rasa. hikhikhikhik.. Naseb baek aku ada kawan yg posa sekali dengan aku so xdalah aku menahan iman sensorang dalam office ne. 


     Memandangkan tinggal esok jek aku posa dalam minggu ne, so Jumaat nanti bolehla aku g Korean Restaurant tuk lepas rindu dengan daebukki ( kuih beras pedas ). Maklumlah Seoul Garden xda kat Tawau. sobss.. Terpaksa cari korean cuisine yg laen. Lama gilos aku tak makan. Rindu banget. Auntie Anne's aku dah pesan kat adek aku. J'co jek lagi aku xda kesempatan. Ne laa dugaan yg berlaku kalau da abes study & balek umah. Semoga aku xkempunan. Aaminn. hehe.

P/S : - Starting from 10/06 until 23/06/13, RM70 for two pair of shoes (Plethora design only) at VINCCI. Come on girls ! 
        - Starting from 7th - 30th June 2013, theres promotion at Bonita Storewide. You can get bag + watches with only RM79. Hurry up girls !


Tuesday, June 11, 2013

Diari Bulan Ini : Part 2

      Assalamualaikum w.b.t.. Okay, sambung entry petang tadi. haha. Actually aku ada amik gambar ngan macik dua orang tu masa berkursus tapi aku lupa lak gigi birukan ke phone aku. Masa tuh gigih sangat aku bawakan Hazar payung yg sedondon dengan baju kurung yg dea guna. Kekonon supaya pic nampak vogue. hehe. Memang vogue la sebab serba pink. 


      Sepanjang kursus berlangsung, memang banyak benda baru yg aku pelajari. Minda ne terbuka jugakla sikit banding sebelum ne. Ada gak bagusnya aku join awal-awal so aku paham jugakla, lagi-lagi bab agama. Kebanyakannya yg bagi ceramah sepanjang kursus ialah Tok Kadi, d samping menyampaikan ilmu, ada gak diorang cerita pasal pengalaman yg diorang lalui sepanjang berkhidmat sebagai jurunikah di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Tawau. Part paling best, selesai jek kursus, aku trus dapat sijilnya. hewhew. Tok Kadi kata, masa da nikah nanti, Jabatan Agama cop sekali, so if kahwin beberapa kali, maka dengan itu penuhla cop d sijil kursus. 


      Hari pertama kursus seriously best gilos sebab suma penceramahnya lawak tahap mahadewa. Lagi-lagi imam daerah, Ustaz Abdurrahman. Mesej yg disampaikannya memang melekat dalam kepala hotak kami tp xsampai dua minit, dah terbang ntah kemana sebab gelak xengat dunia. Pada pendapat aku, if korang nak jumpa segenap lapisan masyarakat yg datang dari pelbagai latar belakang, korang pegilah kursus kahwin. Macam-macam gelagat aku tinguk. Ada yg menghairankan, ada gak yg tak dijangka langsung. Lawak giloss pown ada jugak. Apapun, kesimpulan yg aku dapat buat is pergi kursus kahwin memang best. 


     The most important part is, berkahwin adalah sesuatu perkara yg sangat berat. Tanggungjawab, amanah, kesabaran dan banyak lagi, memang diuji or d perlukan masa tuh. Masuk ke alam perkahwinan jek, sudah semestinya kita kena lepaskan kebebasan yg kita ada selama ne. We have to take care of our partner as well. Try to learn many different things. Accept each other. Dalam erti kata lain, risiko. Seriously risiko. To be honest aku tak bersedia langsung, komitmen kena 100%, then u'll be succeed. 


     Aku belum sanggup & bersedia lagi tuk lepaskan apa yg aku ada sekarang demi sebuah perkahwinan. Memang betul sekarang ne almost all partner yg ada got married atas dasar cinta, tapi kadang-kadang cinta tuh tak boleh pakai tuk pertahankan sesuatu perhubungan. Theres more 1001 problem will come over u. So, kesimpulannya memang payahlah. Sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin, kena fikir masak-masak, pastikan yg ko memang da sedia dari segi fizikal + mental. Ada banyak possibility masa dah berkahwin tu we are craving for privacy or something. Akulah bha tu. haha.


     Bulan June ne memang musim orang mendirikan rumah tangga, kepada pasangan yg baru saja berkahwin & xlupa jugak tuk pasangan yg baru bertunang, semoga ikatan korang berkekalan sampai bila-bila. Aaminn.. Sepatutnya korang berbangga sebab dapat memberi komitmen yg tinggi & mengambil keputusan yg paling mencabar dalam hidup. Adeh, ne xdalah diari sangat. Aku senanya malas nak taip panjang-panjang, jap lagi drama philipin hero kesayangan aku on air, so aku kena stop dulu. hikhik. Owhh Jericho Rosales..






Buku yg d sertakan sekali masa kursus.
Aku tak baca lagi buku ne. Baru selak-selak.
Insya Allah bila dah sampai seru nanti ak bacala ep. haha





Diari Bulan Ini : Part 1..

     Assalamualaikum w.b.t.. Kali terakhir aku update blog adalah dua bulan lepas. Mak aii..busynya aku. Haha. Takda masa sangat nampaknya nak update (padahal xda idea). Today is 11th June 2013, but i want to write about my diary a week ago. So. kejadiannya xsemestinya bermula pada ari Isnin lepas. If aku starting from Isnin thats mean aku ne skema. Bukan lagi update belog namanya tuh, tapi tulis karangan catatan harian. Alasan semata-semata. Aku xengat apa yang berlaku sebenarnya secara overall sepanjang minggu lepas. 


     First thing first, arnab aku mati Jumaat lalu. So sad. Sekor jek mati, sekor lagi selamat. Aku masih engat masa tuh kul2.30 pagi, aku terbangun dari tidur bila terdengar bunyi anjing menyalak. Dekat sangat anjing-anjing tu memekak. Pelik jek rasa. Aku engatkan anjing tu nampak hantu ka apa sebab menyalak macam xengat dunia. Bila aku bukak tingkap, mak aii.. Kandang c Normnorm & Mornmorn dah terbalik. Aku pon apalagi, pegila kejutkan suma orang.Naseb baek jiran sebelah ruma aku takda tgh bercuti, kalau tak, diorang pown aku kejutkan suh bangun sekali. haha.


     Adek aku sorang tu bangun sambil pegang kayu softball, sorang lagi bawak ntah apa. Something yg buat aku tak puas hati, walaupun adek2 & bapak aku sergah anjing 3 ekor tu dengan sungguh-sungguh, tetap gak 'diorang' payah nak blah. Degil banget. Part paling sedih nak mampus bila Normnorm da terbaring kaku, xgerak langsung, memang da xsempat nak selamatkan arnab sekor tu. Telinga dea putus kena gigit. Mornmorn lak aku tengok masa tu gigih cuba bangunkan Normnorm, nampak sangat ketakutan. Mana taknya kalau anjing liar besar gedabak g serang diorang. Aku susah nak terima Normnorm da xda. Sobs..





Telinga sebelah kiri Normnorm xda. Dah putus.


     Pas kejadian tu, bapak aku belikan sangkar arnab yang baru, tinggi & berat skit banding yg sebelum ne. So anjing tu da xmampu nak capai or robohkan lagi. Kalau ikutkan hati, masa aku gerak g kerja awal2 pagi, rasa nak langgar jek anjing-anjing liar tu. Tapi xjadilah, kang nanti bumper keta aku yg hancur, tulang anjing kan keras mengalahkan besi. Insya Allah minggu ne aku ngan family aku g beli arnab baru, so xdalah Mornmorn sunyi sorang2. Nak bawak tidur skali..seratus kali aku fikir, abeslah bilik aku nanti. Better aku belikan Mornmorn kawan baru. Normnorm lak adek aku tanam kat belakang umah. Engat nak buat batu nisan tp bapak aku marah kat aku ngan adek2 aku. Ngengada katanya. Amboi, macamlah aku tak tau dea pown sedeh masa Normnorm mati. 


     Actually, aku tak jaga sangat pown arnab-arnab aku ne. Aku jek yg sibuk nak beli. Tapi yg jaga 24 hours is my father, and my two little brother. Diorang la yg bagi makan tiap hari, bersihkan kandangnya, mandikan & bawak arnab dua ekor ne memain. Aku buat masa ujung minggu jek. Tu pown cuma bagi makan & cuci kandangnya dari jauh guna hos. Kalau harapkan aku, memang mati kebulur arnab dua ekor ne. So, masa kejadian tu, diorang bertigalah yg sedih tahap cipan, aku sedih gak tp xdalah sedih sangat. huhu.


     Selain tu, ujung minggu lalu aku join kursus kawin. Aku g dengan Azie & Hazar. Owh lupa lak, ngan bf Azie sekali. Suma orang engat aku dah nak kawin bila tau yg aku g kursus. Oh tolonglah, typical thinking.. Aku g kursus kawin sebab nak buat persediaan awal, d samping utk elakkan kenaikan yuran kursus + ada ura-ura mengatakan kursus kawin up jadi seminggu pasne. Agaklah aku nak dengar ceramah sal kawin dalam masa seminggu. Dua hari pown cukup seksa. Okaylah, senanya aku tengah update masa kat office. Petang-petang camne aku takda keja so aku g la gatal tangan update status. Banyak senanya aku nak ceta sal kursus tu tapi nanti jelah dulu, tunggu part 2. Sebab jap lagi da nak kul5..hehe...yeay. Balek..balek..


Thursday, April 25, 2013

One of the best part in my life. . . bestla sangat. . .

Assalamualaikum w.b.t.. Hai semorang. Kemarin & semalam pegawai kat office aku ada job luar & dengan semangat juang yang tinggi lagi kental, aku ngan sorang lagi member yang practical sesama aku pun mengekor bos ( mengikut ) untuk terlibat sama dengan operasi tu. hehe. Well, kan kunun mau join jugak walaupun melibatkan aktiviti luar office. Mau jadi budak practical cemerlang sedunia kekononnya.


Okay, honestly, keja d luar ne memang agak payah lagi-lagi tuk kekorang yg bergelar pempuan. Cuaca yg panas terik, tak pown ribut taufan, premis-premis perniagaan yg tersorok, rupa owner atau majikan yg macam singa + garang macam harimau & macam-macam lagilah. Malangnya, aku tak berapa nak hadapi semua tuh, lain plak dugaan yg aku dapat. 


Time dah happy sangat buat keja walaupun cuaca tak berapa nak menolong, matahari terik ganas membakar sampailah muka aku ngan yang laen macam rupa udang dipanggang hidup2. Merah gitu. Tengah khusyuk belek2 borang yg aku nak agih, tetiba aku rasa lain macam. Macam ada something yg memerhati. Okay, fine, tak jauh dari tempat bos aku park keta, ada sekor anjing yg tak berapa nak comel, sedang perhati aku. Mak aii..abeslah aku, dahla aku pakai blouse wana merah masa tuh. huhu. Takut siot. Plus aku tengah fobia dengan binatang yang bernama anjing, anjing tu tenung aku semacam pulak. Anjing tak suka wana merah ka apa ? Omaigod. Aku pown berjalan perlahan-lahan sambil mengekor bos aku dari belakang. And you know what, anjing tu datang dekat dengan aku. Aku masih boleh relaks lagi sebab bos aku ada. Takpa, bila da jauh sikit, anjing tu dah stop datang kat aku. Lega sikit. Then, aku pown sambung keja aku.


Bila dah settle serah borang kat owner premis-premis perniagaan area situ, aku, Ci & Kak Dian pown patah balek ke tempat bos park keta. Aku berjalan kat belakang diorang sebab dah khusyuk semak borang-borang yg aku agih, manalah tau ada yg tertinggal. Once again, anjing tuh pandang aku. Apa salah aku wahai anjing ? Apsal ko pandang aku macam tu ? Omjayy.. Badan aku dah start menggigil. Apsal anjing ne takmau blah pulak ne. Takutlah. Tak nakla anjing tu kejar aku kat situ, jatuh standard kot. Ramai plak orang tengah perhati aku yang berjalan sambil pegang borang yg banyak. Jangkaanku tepat, anjing tu cuba datang dekat dengan aku, aku tak lari tapi aku cuba terus berjalan, then bila aku dah berjalan dengan laju, anjing tu pown mula kejar aku. Rasa nak nanges kuat-kuat kat situ. Takut!


Apa salah aku wahai anjing ? huhu. Aku datang bukan nak rampas tempat tinggal atau makanan ko, aku ada tugas penting. Bos aku bukannya nak tolong, dea gelakkan aku dari jauh. Kuanghajaq gilos. Aku pown berlari selaju yang mampu sambil pegang borang-borang aku dengan erat. Kalau ikutkan hati rasa macam nak campak jek borang tuh kat anjing tu, tapi nanti jadi keja plak nak g pungut semula. Aiyo..kejam gilaa, orang-orang kat situ lagi-lagi pekerja lelaki dah syok sangat gelakkan aku. Bukannya nak tolong. Setahu aku, lembu jek yg benci wana merah, takkanlah anjing pown benci gak. 1st time anjing kejar aku sebab wana baju if macam tuh. Nasib agak menyebelahi aku, aku sempat g keta bos and terus masuk dalam keta. Aku dah janji dengan diri sendiri aku takkan pegi kat situ lagi, never ever! Aku takkan lupa rupa anjing tu, wana hitam + coklat, telinga senget sebelah. huhu. Semput aku berlari selamatkan diri.


Dah aku penat macam tuh barulah orang kat situ bitaw bos aku anjing tuh kejar bukan sebab marah, tapi sebab nak bermain dengan aku. Sebab tuh jugak anjing tu tak menyalak masa datang kat aku. Gila apa aku nak main dengan anjing, kang tak pasal-pasal aku terpaksa samak satu badan. Hisy.
Tak sangka anjing pown ada hati nak bermain dengan aku, dah miang ka apa. Tapi tak apalah, makhluk Tuhan gak. Aku halalkan jelah tenaga aku yg terbuang masa selamatkan diri tu. Aku dah serik, taknak dah buat keja kat luar office. huhuhu. Tuh naseb baek gak anjing yg kejar, if orang yg kejar sambil bawak kayu, tak ka naya jadinya. Tak pasal-pasal aku masuk wad. 
Pengalaman ne aku takkan lupa sampai bila-bila. Sweet memory ever. haha.






gambar hiasan



Wednesday, April 3, 2013

bila rindu...

Assalamualaikum w.b.t.. Hai there. Hari ne hari yang sangat penat sebab aku dah settlekan 100 fail lesen kat pejabat. Serius penat. Aku nak siapkan hari ne jugak sebab taknak tangguh-tangguh. Aku taknak esok-esok kerja makin berlambak. Okay, sekarang barulah aku paham, kerja tiap hari memang memenatkan & masa pon takda. Kejap jek pagi ke petang, then petang ke pagi esoknya. Macam takda life. Bila hujung minggu plak stay kat umah jek sebab malas nak buat apa-apa, takda life langsung. Korean drama yang aku hadap pon dah tertangguh, takda masa dah nak hadap. huhu. May i study till die? haha. 


Kadang-kadang best jugak if pegi kerja, aku lupa masalah yang ada. Tak engat langsung, pastu yang bestnya hampir tiap hari ada orang belanja makan & ajak makan kat luar. haha. Rezeki..rezeki.. Aku rasa aku ada potensi tuk jadik workaholic, so aku decide nak join private sector masa akan datang. Harap-harap application aku berjaya. Aaminn. Rasa puas hati gegilos kalau keja da siap. Just rasa penat tuh yang kadang-kadang tak tertanggung. Sakit hati jugak bila kerja yang dibuat tuh semakin banyak, tak berkurang langsung. haha. Emo aku d buatnya. Dah siap keja buat fail, aku d suru hancurkan kertas lak guna mesin penyiat kertas. Suka gilos aku men mesin tuh. haha. Kekunun kena hapuskan dokumen sulit. Naseb bek aku ne bukan busy body kalau tak, aku baca satu-satu dokumen tu pastu baru aku hapuskan. 


To be honest, aku rindu kL & kawan-kawan aku kat sana. Cepatlah masa berlalu, i want to go back. It is not i doesnt love my hometown but half of my life was there. huhu. Half of my life atau ko mau jalan-jalan Myn? haha. Almost dua bulan aku jadi budak baek kat umah. Mana tak bosan. Kalau kat sana, bila rasa bosan jek, aku terus angkat kaki g KTM uKm, pastu beli tiket g kL sentral. da sampai kL sentral baru aku decide nak merayap kat mana. Kali terakhir aku g Timesquare before balek hometown aku pegi dengan baju kolej jek. Suma orang pandang aku laen macam kat sana. Selekeh baek untuk diri sendiri, so kita takkan jadi perhatian & no body interested to rompak anda. Ohmaigod. Miss all the moment. #sambil rendam kepala dalam lumpur.






my hobi is merayap..hehe